Kaip pasigaminti žvakę namuose?
Kaip pasigaminti žvakę namuose?
Žvakės indelyje gamybai namuose reikės keleto pagrindinių ingredientų ir priemonių. Čia pateikiame pagrindinį žvakės gamybos procesą, ingredientus ir įrankius, kurių prireiks.
Ingredientai:
- vaškas (pvz., sojų, rapsų, kokosų vaškas),
- indas žvakei (stiklo, metalo, keramikos ar pan.),
- dagtis žvakei,
- dagties lipdukai,
- dagties centravimo įrankis,
- aromatinis aliejus (jei norite kvapnios žvakės),
- dažai (jei norite spalvotos žvakės).
Gamybos įrankiai:
- termometras (bekontaktis su aplinkos temperatūros matavimo funkcija arba maistinis su matavimo skale),
- puodas su vandeniu (apie 1/3 puodo tūrio) ir mažesnis indas jame su vašku (labiausiai tinka metalinis indas su rankena ir išformuotu piltuvėliu, nelabai tinka plastiko), kad sukurtumėte vandens vonelę,
- kaitlentė vandens vonelės pašildymui,
- mentelė (metalinė, medinė arba silikoninė), kuria pamaišysite lydomą vašką ir jo priedus,
- aštrios žirklutės dagčiai pakirpti iki 5 mm, kai vaškas galutinai sustings.
Gamybos procesas
Uždenkite darbo paviršių su laikraščiu arba plastikine danga, kad būtų lengviau valyti nutekėjusį vašką. Gamindami žvakes naudokite švarius, sausus, kambario temperatūros indus (dar geriau – šiek tiek pašildytus, gali būti išplauti indaplovėje ar kriauklėje šiltu vandeniu ir gerai nusausinti).
Vaško lydymas
Lėtam vaško išlydymui pasirinkite du puodus: didesnį ir mažesnį. Į didesnįjį įpilkite vandens, mažesnįjį puodą įdėkite į didesnįjį. Į mažesnįjį puodą įpilkite vaško. Lėtai, vidutine kaitra kaitindami vandens vonelę lydykite vašką. Vaškas gali lydytis pats arba labai atsargiai pamaišykite, neįtraukdami oro burbuliukų, skaldydami vaško gumulus ir kaitinkite, kol išsilydys ir taps kaip skaidrus geltonas aliejus. Vanduo vonelėje neturi užvirti, jeigu atsiranda oro burbuliukai, geriau laikinai išjunkite ar sumažinkite kaitinimą. Augalinis vaškas yra jautresnis, tad neviršykite maksimalios vaško lydymo temperatūros +71°C - +80°C, kad vaškas neprarastų savo natūralių savybių ir išliktų baltas. Maksimalią temperatūrą pasiekite tik tuomet, jeigu reikia trumpam ištirpdyti raudonus dažus, nes jie tirpsta sunkiau. Jeigu vaškas jau tapo skaidrus, galite jo nebekaitinti.
Dagties paruošimas
Išvaškuotą dagtį su laikikliu įtvirtinkite indelyje: paimkite dagties lipduką ir jį užklijuokite ant dagties laikiklio apačios. Įstatykite dagtį į norimą vietą indelio dugne (mūsų atveju – į centrą), galite tvirčiau paspausti, pvz., mediniu įrankiu dagčiai išcentruoti. Tada perverkite medinį įrankį per dagtį ir išcentruokite ją indelio viršuje. Pastatykite indelius ten, kur žvakės stovės, kol į jas pilsite vašką ir kur jos toliau stings, geriausia ant storo, šilumą išlaikančio audinio, neskersvėjuotoje vietoje, nes augalinis vaškas turi stingti lėtai. Taip sumažinsite riziką, kad atsiras žvakės estetinių „defektų“ – „šerkšno“, vaško atšokimo nuo stiklo sienelių, nelygaus paviršiaus. Indelis paruoštas vaško įpylimui.
Kaip įdėti dažų ir kvapų
Jeigu turite žvakių dažų ar kvapo, vaškui visiškai išsilydžius, laikas juos įdėti. Pirmiausia dėkite dažus, o kvapą – tik prieš pat išpilstant vašką į indelius. Kuo daugiau dažų naudosite, tuo ryškesnę spalvą galite išgauti, tačiau neviršykite rekomenduojamos koncentracijos, nes tai darys neigiamą įtaką žvakės degimui. Dažus į vašką pilkite, kai vaškas pasiekia maksimalią lydymosi temperatūrą (+71°C - +80°C), išmaišykite, kol ištirps. Dažams ištirpus, leiskite vaškui atvėsti iki +65-75°C, tada pamažu pilkite kvapą, jį su vašku maišykite apie dvi minutes, ypač maišykite dugną, nes jis linkęs nusėsti indo apačioje.
Išpilstymas
Minkšto sojų vaško išpilstymo temperatūra turi būti aukštesnė, negu patalpos temperatūra (apie +48,9°C - +55°C), tada žvakė stings tolygiai, sumažės atšokimo nuo sienelių tikimybė. Jis greitai pasieks tokią temperatūrą pilant į jį vėsius priedus (dažus, kvapą), todėl aktyviai tikrinkite. Išpilstytas vaškas pradeda stingti per pirmąsias 30 minučių. Išpilstę indelius kelias valandas palikite neskersvėjuotoje aplinkoje, kad stingimui būtų šiltesnė aplinka. Vaškas kietėja nuo ~+45°C, ir visiškai sustingsta kambario temperatūroje. Pirmąsias 4 - 5 val. stenkitės žvakės nejudinti.
Po sustingimo
Žvakei visiškai sustingus, maždaug po 3 - 4 val., galima nuimti dagčių centravimo įrankius ir patrumpinti dagtį aštriomis žirklutėmis ar dagties kirpimo įrankiu iki 5 mm. Jeigu žvakei sustingus jos paviršius yra netolygus, jį pataisyti galite fenu be antgalio ar karšto oro pistoletu („orapūte“) trumpai pašildę iš viršaus 20 cm atstumu ir leidę vėl sustingti. Tai - pats paprasčiausias būdas. Kitas būdas yra „antras užpylimas“, t. y. po išpilstymo pasilikite šiek tiek vaško lydymo inde, ir šį likutį galėsite panaudoti vėl išlydytą iki atitinkamos temperatūros ant žvakių joms iškart sustingus (pvz., po 3 - 4 val.) ir taip išlyginti paviršių. Pagamintas augalinio vaško žvakes geriausia laikyti tamsioje, kambario temperatūros aplinkoje. Žvakę reiktų palikti stingti bent 12 valandų prieš uždegant. Jeigu gaminate kvapnią žvakę, ją rekomenduojame brandinti 10 – 14 parų prieš uždegant – per tą laiką vaškas geriau susijungs su kvapiaisiais aliejais ir pasausės, taip kvapo sklaida bus geresnė negu, pavyzdžiui, žvakę uždegus iškart po 12 val.
Turbūt bus keletas bandymų ir klaidų, kol išmoksite žvakės gamybos meną, bet tai gali būti smagus ir kūrybiškas procesas! Svarbu laikytis saugumo taisyklių dirbant su karščiu ir stengtis vašką atsargiai išpilstyti.
Linkime gražių žvakių!